Geçtiğimiz Cumartesi günü bir üniversitenin konferansına davet edildik bu panelde kadın ve siyaset adlı söyleşi yapacak olan basın duayeni olarak kabul edilen bir konseyinde başkanı olan bu arkadaşla aramızdan geçen ufak bir konuyu siz değerli okuyucularımla paylaşmak isterim.                    

Konu: Kadın ve Siyaset ama konuyu anlatan kişi bir basın mensubu zaten kadın ve siyaset adlı panelde basının özgürlüğünü objektifliğini dinledik her şey güzel başbakana güzel giydirmeler yapan basın konseyi başkanı konuşmasında objektiflikten çıkıp penguenlere ve gezi olaylarına geldi ama Hamburg’u es geçti nedense bazı lobiler tarafından düzenlenen bir listede Türkiye 120. sırada yer alıyormuş basın özgürlüğü olan ülkeler arasında yandaş medya tabirini kullanarak muhalefet kanalları dışında kalan bütün kanallara penguen kanallar diye yüklenen arkadaşımız soru cevap bölümünde adeta kendinden geçti bir marjinal militan gibi iktidara yüklendi. Basın mensubu değil de sanki bir siyasi parti lideri hatta ana muhalefet partisi lideri gibiydi.

 Başörtülü bir bayan arkadaşımız şu soruyu sordu;

-       Muhalefete yakın kanallara bakıyorum hükümet karşıtı yayınlar yapıyorlar, hükümet’e yakın kanallara bakıyorum muhalefete karşı yayın yapıyorlar sizce hangisine inanmalıyız?

+    Gezi olaylarında penguen belgeseli yayınlayan kanallara tabi inanmayacaksınız, sizin çağdaş laik ve Atatürkçü olma yolunda ilerlediğinize inanıyorum dedi ve hükümet’e tekrardan yüklendi

Soruyla cevap çok alakasız çünkü basın özgürlüğü, objektiflik bunlar hikaye tek sorun hükümeti nasıl eleştire biliriz bu zihniyet olduğu sürece bu zihniyetin mensuplarına millet cevaplarını sandık da veriyor.

Şimdi sevgili okuyucularım sizinle paylaştığım bu olay aslında Türkiye’nin gerçekleri basın konseyi başkanı bir hanım efendi ana muhalefetin militanı gibi saldırmaktan başka bir eylem’i yok sonra objektiflikten bahsediyor bence sorulması gereken soru şu idi

-       Siz ne kadar objektifsiniz?

Benimde kendisine birkaç sorum oldu sevgili basın konseyi başkanımız objektiflikten bahsettiği halde modaretör arkadaş bizim sorumuza sansür uyguladı ve sorumuzu sormadı zaten bütün sorular hep yanlıydı ters fikirden bir tane bile soru sordurulmadı bizde kendisine sorumuzu buradan soruyoruz ve cevap bekliyoruz.

1-    Hamburg olayları başladığında hangi Alman gazete ve görsel medyasında haber etkisi buldu mu?

2-    Gezi olaylarında 7/24 saat yayın yapan CNN, BBC neden Almanya da yoktu?

3-    Gezi olayları başlamadan 15. günde BBC neden Türkiye’den Ring araçları kiraladı?

4-    Taksim gezi olayları Dünya medyası gündeminden hala düşmezken neden Hamburg olaylarının esemesi bile geçmiyor bir haber kuruluşunda?

5-    Hamburg olaylarında yayın yapan tek kuruluş olan TRT Almanya uydu kanal listesinden Neden silindi?

6-    Almanya uydu sistemine kayıt için hiçbir kanaldan para istemezken neden TRT’den 320 bin dolar istendi?

7-    Bu bahsettiğiniz lobilerin yaptığı listede Türkiye 120. sırada ise Almanya kaçıncı sırada?

8-    Almanya’nın basın’a müdahale ettiğine inanıyor musunuz ?

Yusuf Samet Çakır 

Sorularınız için sosyal medya hesaplarımız;

Mail        : [email protected]

Facebook: www.facebook.com/yusufsametcakir

Twitter    : www.twitter.com/yusufsametcakir