Daha önce sosyal medya üzerinden gündeme getirdiğimiz Kayıp Saya çeşmelerinin nasıl bir kültürel mirastan geldiğini araştırıp siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedim. İstanbul ‘un her yeri bir miras bizlere işte bir Osmanlı Semti Olan Eyüp Sultanda Kayıp Saya Mahallesi ve Gerçekleri…

        Yeşilpınar Mahallesi Alibeyköyün en önemli tarihi bölgesidir. Burada saya ocağı vardı. Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulmuş ve 1908'e kadar faaliyet gösterip saray merasında padişah saraylarının ve ordunun et ihtiyacı için koyun yetiştirilen ve mezbaha olarak kullanılan bir yerdi saya ocağının özel camisi ve mezarlığı ( saya hilal camisi, yeşilpınar mezarlığı) saya zamanından kalma iki adet musluksuz çeşme Girne caddesinin başı ve sonu olmak üzere faaliyet göstermiştir.




  
          1970 yıllından sonra Giresun nüfusunun yaygın olarak yerleşim gösterdiği saya mahallesinde Karadeniz Mahallesi ve son olarakta Yeşilpınar Mahallesi olarak adlandırılmıştır. 2000 yılından sonra mahallede alt yapı ve üst yapıda standartlara uygun bir şekilde gelişme meydana geldi bütün sokaklara asfaltlı ve alt yapı çalışmaları tamamlanmıştır. 31 mayıs 2013 tarihinde Vialand tema park eğlence sektöründe faaliyet göstermek amacıyla mahalleyi Türkiye gündeminde tanıtmıştır. 100. 000 nüfus ve 24.000 seçmenli mahallemizde kira ve emlak fiyatları Eyüp ilçesine oranla emsal bedel üzerinden daha yüksektir.

Biz Yeşilpınar Mahallesi sakinleri olarak buradaki çeşmenin tekrardan faaliyete geçmesi için çalışmalarımıza başladık Eyüp Belediyesi ile görüşmelerimiz sonucunda çeşmenin tescilli bir çeşme olmadığını öğrendik bu bizim için hem buruk hem de iyi bir haberdi, buruk olması içimizin böle tarihi bir miras nasıl Anıtlar kurulundan habersiz bunca yıl yaşamış? Sevindirici olması tekrardan yapıla bilmesi için Anıtlar kurulundan karar çıkartmamıza gerek kalmamasıdır.

        Fakat Parsel olarak çeşmenin yeri artık bir binadır. Ortak mutabakatlarımız sonucunda biz, bizden sonra gelecek olan neslimize buranın 1453 yılından beri var olduğunu burada insanların yaşadığını devrin büyük lideri Fatih Sultan Mehmet Han’ın buraya iki çeşme yaptırdığının bilgisini bırakmak olacaktır. Aynı yere yapamadığımız için saya çeşmelerini Yağlıdere parkının İçine aslına uygun olacak şekilde tekrardan yapacağız. Çeşmelerinin olduğu yerdeki binalara kültürel kitabe ile esas yerleri belli olacaktır.


Kaynak: Eyüp Belediyesi Kültür Yayınları Alibeyköy Tarihi
 

Yusuf Samet Çakır 

Sorularınız için sosyal medya hesaplarımız;

Mail        : [email protected]

Facebook: www.facebook.com/yusufsametcakir

Twitter    : www.twitter.com/yusufsametcakir