Yaratılış hikmeti gereği anne baba olma isteği her insanda vardır. Sosyal, ekonomik ya da başka türlü zorluklarının olmasına rağmen her insanın anne babalığa dair bir eğiliminin olduğu yadsınamaz.

Hangi öğrenim devresinde bulunursa bulunsun çocuk, anne babanın devamlı, şuurlu ve sabırlı kontrolüne muhtaçtır.”Anne baba olma okulu” yok (şimdilerde var tabii de gidenimiz az).Bizim annelerimizde, anneannelerimizde, daha daha öncekilerde anneliği bilmiyordu.

Her anne baba, zorlukların üstesinden gelebilmek için ilave çabalar sarf etti. Bu süreç, öğrenilebilecek bir süreçtir. Kolaydır denemez lakin sabır ve sevginin sayesinde hoşa giden bir tarafı da vardır.

Evliliğin ve aile olmanın amaçlarından biridir evlat sahibi olmak. Ahlaklı, saygılı, yalanı olmayan, çalışkan… Daha bir sürü iyi ve doğru davranışlara sahip evladımızın olması herkesin istediği şeydir elbet. Kişi anne baba olmadan iyi hasletlere sahip çocuk yetiştirememe korkusu taşır veya taşımalı.

Çocuk dünyaya geldikten sonra artık onun yeryüzündeki öğreticisi, destekçisi, koruyup kollayacak olan, bakıcısı, her şeyi artık biziz. Artık kendimiz için olduğu kadar onun içinde yaşamalı, yaşatmalıyız. Yani, sorumluluk çok büyük. Ona uzun sürecek olan hayat stajında en kıymetli yardımcılar anne baba ve öğretmenleridir.

Çocuğu ikilemde bırakmadan tutarlı davranışların sergilendiği bir ortam için önce, anne baba kendi aralarında anlaşmalı. Yani annenin “hayır” dediği yerde babanın da ”hayır” demesi gerek. Davranışlarda birlik ve beraberlik temin edilmeli.

Herkes kendi sorumluluk alanının mesulüdür ve elinin altındakilerden sorumludur. Bakıp görmeli, görüp sahip çıktığımız zamanda sarf ettiğimiz çabalar bize olumlu olarak geri döner, olumsuzluklar ise canımızı acıtır.

Çocuğumuzun da bir birey olduğunu unutmayalım, onu dinleyelim, derdiyle dertlenelim. Çocuklarımızla arkadaş olmak yerine ona arkadaşça davranalım. Kendilerini “çağdaş” olmakla nitelendiren bazı ailelerin yaptığı yanlışların başında anne baba kimliklerinden sıyrılıp arkadaş gibi olmaya çalışmaları geliyor. Onlara daima destek olacağımızı hissettiren anne baba olmalıyız. 

AYŞE BAY