Çocuk, insanların birtakım hedeflerinin olduğunu ailesinden görerek öğrenir. Ailenin kendisinden beklentileri olduğunu fark eder. Örneğin anne baba “ hadi bakalım yavrum bir kere anne de, baba de veya bir adım at “ gibi beklentiler içindedir.

Çocuk bir kere anne derse sonra baba sonra dede vs. veya bir adımdan sonra iki adım sonra koşacak v.s. Önce yemeği dökerek yiyecek, sonra çatalı kaşığı, doğru kullanarak yiyecek v.s.

Çocukta da zaman sonra hayatına dair istekler belirir. İzlediği filmdeki kahramana benzemek ister. Babaya veya anneye benzemek, onlar gibi giyinmek, konuşmak v.s.ister. Artık ondada amaçlar, hedefler belirmeye başlamıştır.

Çocuğumuzun ileride “ben büyüyünce pilot olmak istiyorum ya da doktor, polis, öğretmen “ Mutlaka örnek aldığı, hoşuna giden bir durum olmuş olmalı ki bu rollerde olmayı hedeflemiştir.Her anne babanın hoşuna gider bu durum.

Bazen de tersi olur. Çocuk güvensiz yetişmiştir. Çevreyle ilişkisi iyi değildir, şüphecidir. Aile çocuğa sorumluluk vermemiştir. Anne baba çocuğu korumak, kollamak adına kendi başına karar verebilecek birey olarak yetiştirmemiştir.

Kararları hep anne baba vermişse eğer, o çocuk için kesin bir hedef yoktur. Psikolojide bu tür kişiliğe “ipotekli kişilik” denir. Çocuğun hedefini veya ilerideki mesleğini anne baba seçer oda uyar.

Anne baba çocuğa güvendiğini hissettirmezse çocuk yetişkin birey olduğunda bağımsız davranamaz. Kendisiyle ilgili karar veremez, bağımlılık yaşar. Çocuğa sorduğunuzda “büyüyünce ne olmayı istiyorsun” diye. Eğer çocuk anneye ya da babaya bakıp onların arkasına saklanıyorsa bu çocuğa aile henüz daha güven duygusunu kazandıramamıştır diyebiliriz.

Anne baba çocuğunun başarılı bir kimlik geliştirmesini istiyorsa ona başta yapabileceği görevler vermeli.Görevin yapılıp yapılmadığı önemsenmeli,Verdiğimiz sorumluluğun gereği çocuğa anlatılmalı Çocuk yaptığının faydasını bilmeli ki manevi huzur duysun, bir işe yaradığının farkına varsın Mesela bir gün içinde yapması gerekenler birlikte belirlenip uygulanmalı ve sonunda ödüllendirilmeli.

Çocuğumuz için amaçladığımız birçok davranışı, ona vereceğimiz sorumlulukla ve tutarlı oluşumuzla kazandırabiliriz.Saygı ve Muhabbetlerimle
AYŞE BAY