Down Sendromun un tek nedeni kromozom sayısındaki fazlalıktır. Normal kromozom sayısının 46 olması gerekirken 47 olması durumudur. Yani genetik değildir, herhangi bir çevresel faktör sebep değildir.

Bu tamamen bir özelliktir. Sarışın, kıvırcık saçlı olmak gibi bir özelliktir. Sarışın, mavi göz ve kıvırcık saç genetiktir. Fakat bu gibi durumları bir özellik olarak belirtiriz, onun gibi.

Bu çocuklarımızın gelişim aşamalarında biraz gecikme olsa da ihtiyaçlar açısından, normal çocuklar gibidirler. Yani zamanı gelince yürür, konuşur, yer, içer, hasta olur, zevkleri vardır, âşık olurlar… Fakat normal çocukta görülen her değişim onlarda görülmeyebilir. Yani normal çocukla kıyaslama yapmamalıyız.

Down Sendromlu çocuklar, geç gelişirler, geç öğrenirler, Zekâca diğer çocuklardan geridir. İyi ve erken verilecek eğitim onların hayatlarını normal insanlar gibi yaşamasına olanak verir.

Tam kesinlik kazanmamış olmasına rağmen, Yapılan son istatistik verilere göre, geç hamilelik, yani annenin yaşının ilerlemiş olması bu duruma sebep olabileceği yönündedir.

Çocuğun küçük yaş tan itibaren destek programa ihtiyacı olacaktır. Aileler bu durumu göz ardı edip çocuğu eve hapsetmemeliler. Erken eğitime başlayan çocuk birçok konuda başarılı olabilir.

Tipleri birbirine çok benzer, lakin karakterler farklıdır. Yetişme şartları karakterini etkiler. Oldukça neşeli, güler yüzlü, pozitiftirler. Bunun yanında kırılganlık özelliği çoktur. Çabuk küser, çabuk yumuşarlar. Yalan konuşmayı, iftirayı, dedikoduyu, kalp kırmayı bilmezler. Çekingendirler, ilgiyi önce karşıdan beklerler. Sonra sizi asla unutmazlar, sonuna kadar sevgilerini gösterirler.

Bu çocukların %35-45 i kalp sağlığı sorunuyla doğarlar. İşitme, görme, dil konuşmada sorun yaşayabilirler. Tedavi edilebilirler. Eskiden uzun yaşamadıkları bilinen bu çocuklar günümüzde tıbbi olanakların doğru kullanılmasıyla normal insanlar kadar yaşarlar (60-70).Evlenebilir anne baba olabilirler.

Lakin her Dow Sendromlu aynı değildir. Tüm bu özellikler normal insanlarda ki gibi kişisel farklılıklar içerir. Kimisinde konuşma, iletişim, zekâ yok düzeyde iken ilk, orta ve üniversite okuyanları bile vardır.

AYŞE ARSLAN BAY