Giresun Yağlıdere Kurucalı Köyü Gençlik Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Bolat ile röportaj yapmak istedik

Aydınses Gazetesi olarak Kurucalı köyünün sorunları hakkında kendisinden bilgi aldık. Kurucalı köyü sakinlerine hizmet etmek istediği samimiyetinden belli.

Söyleşimize konu olan sorunların bir an önce çözüme kavuşmasını diliyor, bize zaman ayırdığı ve köyünün sorunlarını bize anlattığı için kendisine teşekkür ediyoruz.

1-Aydınses: Mehmet Bolat kimdir? Bize özgeçmişinizden söz eder misiniz?
Mehmet BOLAT 1965 Yılında Kurucalı köyünde doğdum. İlk ve orta okulu Yağlıdere de okuduktan sonra Lise tahsilimi Konya Beyşehir Lisesinde tamamladım. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü 1993 yılında bitirdikten sonra Askerlik hizmetimi 1994 yılında 3. Orduya bağlı Sarıkamış Topcu Taburunda 239.kısa dönem olarak yaptım. 26 yıldır İstanbul Üniversitesinde görev yapmaktayım. 1999 yılından bu güne kadar bir dönem başkan olmak üzere Yağlıdere’liler Derneğinde icra kurullarında görev yaptım. 24 Nisan 2010 tarihinde 11 arkadaşı ile birlikte Kurucalı Köyü Derneğinin kuruluşunu gerçekleştirerek önemli bir hizmete imza atmıştır. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

2- Aydınses: Sizi tanıdıktan sonra bize Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığınız Yağlıdere Kurucalı Köyü Derneği’ni tanıtır mısınız? Ne zaman kuruldu Kurucalı Yardımlaşma Dayanışma Derneği? Kaç üyeniz var. Üye profilinizi kimler oluşturuyor?

Mehmet BOLAT-Aslında Kurucalı Köyü Derneğinin kuruluş çalışmaları 1993–1994 yıllarına kadar uzanıyor. Bu dönemlerde dernekçiliğe gönül vermiş ve bu yolda çaba sarfeden arkadaşlarımızın çoğu Yağlıdere’liler Derneğinin yönetim kurullarında görevliydi. Biz bir yandan derneğimizin kuruluş çalışmalarını yürütürken bir yandanda Yağlıdereliler derneğinin yönetimindeki arkadaşlarla istişarelerde bulunuyorduk. Hem ana dernek çatısı altında olup hemde yeni bir dernek kurmak Yağlıdereliler derneğindeki çalışmaları sekteye uğratmaması noktasında görüşler ağırlık kazanması sonucu o dönemlerde derneğimizin kuruluşuna ara verdik.

1999 yılında Yağlıdereliler derneğinde Metin Kuruca’nın Başkanlığında yönetime davet edildim. Biz yönetime başladığımız ilk yılda Yağlıdere liler derneğinde başta Yağlıdere dergisi yayın hayatına başlattık.Derneği ilk defa o dönemlerde bilgisayar sistemine geçirdik.36 köyümüzü tek tek tarayarak yardıma muhtaç ailelerimizin iaşe yardımı başta olmak üzere her türlü ihtiyaçları ile ilgilendik.İlk defa Temmuz 2000 yılında organize edilmeye başlanan Buları Taflan Şenlikleri Yağlıdere Belediyesi ile Yağlıdere Derneğinin ortak faaliyeti olarak yapılmaya başlandı.Bölge toplantıları yapılarak İstanbul da yaşayan Yağlıderelileri dernekle olan bağları güçlendirildi. 2006 yılında Yağlıdere Derneğinin kurumsallaşması noktasında 150 metre kare işyeri alınarak kendi mülküne kavuşturulmuş oldu. Benim yönetimde bulunduğum 1999–2009 yılları arasında derneği mali disiplin, mali saydamlık ve hesap verilebilirlik modeli ile tüm köylerimize giden hizmetlerde hep homojen hizmet anlayışını benimsedim.

Ama 10 yıllık hizmet dönemimde Kurucalı Köyü yani kendi doğup büyüdüğüm köy hizmet alma noktasında hep en sonlarda yer aldı. Bunun öz eleştirisini kendimle hep yapıyorum.Derneğimiz 2008 yılında Yaşar İbaş başkanlığında faaliyetini sürdürüken, Yağlıdere’liler Derneğinin yönetiminden ayrıldığım 2009 yılında tekrar Kurucalı Köyü Derneğinin kuruluş çalışmalarını başlayarak 2010 yılı Mart ayında 11 arkadaşımla birlikte derneğimizin kuruluşunu gerçekleştirdik. Şu anda 200 ün üzerinde üyemiz mevcut ama İstanbul da hemşerilerimizin çok dağınık bir şekilde ikamet ettikleri için bölge toplantılarımızla birlikte üye kayıtlarımız devam etmektedir.


3--Aydınses: Derneğinizin Kuruluş amaçlarını anlatırmısınız? Niçin Kuruldu Kurucalı Köyü Derneği, Kuruluşunuzdaki ana amaç nedir.

Mehmet BOLAT: Derneğimizin kuruluş amaçlarına geçmeden önce şu önemli meseleyi açıklamak lazım. 1960 yılında başlıyan Amerika serüveni 2000 ve 2001 yıllarına kadar geçen 40 yıllık süreçte Yağlıdere de dolasısıyla köyümüzde eğitim seviyesini çok düşürdü.Yıllarca Üniversite kazanan öğrencimiz olmadı. Bu çok vahim bir olaydı. Buna sessiz kalamazdık.. Biz hem köyümüzün dolayısıyla ve ilçemizin eğitim seviyesini daha yukarılara taşımak ve hemde ilçemizin gelenek, görenek ve naturel yaşantısını yani kültürümüzü dünyaya tanıtmak ve bizden sonra gelecek olan kuşaklara tüm yalınlığı ile aktarmak dernek kurma konusunda çıkış noktamız oldu.

4--Aydınses: Kuruluşunuzdan bu yana yaptığınız hizmetlerden söz edermisiniz.? Tüzüğünüzdeki amaçlardan hangilerini gerçekleştirebildiniz.?

Mehmet BOLAT: Dernek faaliyetlerini belirli takvim aralılarında proğrmalar ve planlarsınız ama öğle zamanlar olurki, elinizde olmayan sebebplerden dolayı yapmış olduğunuz bu plan ve proğrmalar sekteye uğrar, yapmış olduğunuz bu planlamaları revize etmek zorunda kalırsınız. Daha önce söylediğim gibi bu güne kadar köyümüzün hizmet alma noktasında çok cimri davranıldığı ve hep arka plana itildiği gerçeği zaten derneğimizin doğuşu ve çıkış noktası idi. Biz derneğimizi kurar kurmaz hemen köyümüzün acil sorunu olan yol ve su problemi konusunda gerek İstanbul içi ve gerekse İstanbul dışı ve muhtarımız dahil bir çok hemşerimizi bir araya getirerek bir dizi toplantılar yaptık.

Öncelikli olarak 37 yıl önce yapılan köyümüzün yolunun beton ve asfaltlanması konusunda karar alınmışken Yeniköy mahallemizde meydana gelen ve köyümüzü adeta iki ye bölen heyelan bizi yapmış olduğumuzu planlamaları revize etmemize mecbur bıraktı. Arkadaşlarımızla birlikte bizim uzun uğraş ve takiplerimiz sonucu İlçe belediyemiz tarafından 2010 yılı içersinde onarımı tamamlandı. Bölge toplantıları düzenleyip yaptığımız faaliyetler hakkında bilgilendirme ve görüş alış verişleri yapıyoruz. Hemşerilerimizin çok dağınık ve birbirlerinden uzak yaşamaları sonucu kopma noktasına gelen memleket ve hemşerilik bağlarını güçlendirmek ve muhafaza etmek amacı ile belirli zamanlarda ailelerimizle birlikte tüm üyelerimizi kapsayacak şekilde sabah kahvaltıları düzenliyoruz. Bu tür faaliyetlerimizde kadınlarımız ön planda tutarak hem kadın kollarımızı oluşturma da alt yapı oluşturmuş oluyoruz hemde kadınlarımızın yaratıcı gücünü ve sihirli maharetlerini dernek faaliyetlerimizin merkezine oturtmak istiyoruz.

Her öğretim yılında ilk ve orta öğrenimdeki öğrencilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz.Bilişim ve teknoloji çağında yetişmiş ve nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla yüksek öğrenim gören öğrencilerimize burs imkanı sağlıyoruz.2010 yılında 9 öğrencimize 2011 yılında 14 ve 2011-2012 öğretim yılında ise 18 öğrencimize burs imkanı sağladık ve ödemeye de başladık. Daha önce belirttiğim gibi üniversiteyi kazanan öğrencimiz yok denecek kadar az iken 2010 yılında 9 öğrencimiz 2011-2012 yılında ise 13 öğrencimiz yüksek öğrenim de okuma hakkı kazanmıştır.Bu başarıda derneğimizin verdiği burs un önemi çok büyüktür. Biz nasıl ki Mustafa Kuruca’dan, Murat Bolat’dan Prof.Dr. Mehmet Turan’dan, Prof.Dr. Ayhan Bölük’den, Prof.Dr.Nuray Gökçek Karaca’dan Uğur Turan’dan Doç.Dr.Aydın Çıtlak’dan ve daha nicelerinden gurula bahsediyorsak onların yerine en az onlar kadar insanın yetişmesi için zemin hazırlamayı kendimize görev biliyoruz. Biz hakikaten İlçemizin aydınlık yüzü olan Köyümüzün dünü bu günü yarını, tüm doğal güzellikleriyle, tarihiyle, kültürüyle ekonomisi ve de sosyal yaşam tarzıyla çevresine örnek olmuş köyümüzü gerek dış dünyada ve gerek se yurt içinde tanıtım ve enformasyon açısından hak ettiği yere getirmeye çaba sarf ediyoruz. Ve edeceğiz de

5--Aydınses: Yaptığınız hizmetleri açıkladınız. Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir. Ne gibi projeler ve hangi hizmetlere imza atmayı düşünüyorsunuz.

Mehmet BOLAT: Dernekler her şeyden önce yapacakları faaliyetleri ve götürecek oldukları hizmeti daha sağlıklı ve rafine yapabilmeleri için kendi mekanına kavuşması gerektiği kanaatindeyim.Bu amaçla derneğimize bir mekan temini amaçlarımız ve programlarımız arasında. Köyümüzün biraz önce bahsettiğim gibi tarihiyle, doğal güzellikleriyle, kültürüyle, yaylalarıyla ve kültürel birikimleriyle birlikte tanıtım kitapcığı hazırlayıp tüm hemşerilerimize ulaştırmak, kadın kollarını acilen kurup kültürel faaliyetlerin bir kısmını kadınlarımızın becerili ellerine bırakmak, yöresel kültürümüzü yaşayıp yaşatmak yeni yetişen nesil olan çocuklarımızın bir birleriyle tanışıp kaynaşmaları amacıyla özel günler ve kahvaltılar düzenlemek, kültürel manada ilçemizin vazgeçilmezi olan ‘Otçu göçü ‘ nü en iyi şekilde icra etmek ve her şeyden önemlisi olan olarak da Türkiye nin Çeşitli üniversitelerinde öğrenim gören öğrencilerimizi gidiş dönüş konaklama yatma ve yeme içme dahil bütün maddi külfetinin derneğimizi tarafından karşılanmak üzere 2-3 günlük eğitim sonrası meslek edinme, mesleki yönlendirme adı altında pedagojik kurslara tabii tutmak.

6--Aydınses: İstanbul’da çok sayıda Giresun ve İlçeleri ve Hatta köyleri ile ilgili pek çok sayıda dernekleri var. Sizin Bu derneklerden hizmet yarışında farklılığınız neler olacak.

Mehmet BOLAT: Evet İstanbul genelinde 400 civarında Giresun İl ilçe ve köy dernekleri var Yağlıdere olarak İstanbul da bir tane ilçe derneği ve 14 tane kurulu köy derrneği var.Bizim en büyük kazancımız Yönetimde olsun veya olmasın bir çok arkadaşımız Dernekciliğin içinden gelmiş o havayı almış arkadaşlar. Metin Kuruca Yağlıdere Derneği yapmış bir arkadaşımız, Mustafa Kuruca ve Metin Koç Yağlıdere Derneği’nin gençlik kollarında yıllarca çalışmış ve hizmet vermiş. Yalçın Karaaslan keza Yıllarca dernek yönetiminde bulunmuş, Murat Bolat ise her zaman sivil toplum örgütlerine desteğini vermiş arkadaşlarım.O açıdan mükemmel bir altyapımız var. Bu arkadaşlarımız derneğimize gerektiğinde fikren katkı sağlıyor gerektiğinde de maddi konularda her türlü yardımları yapıyorlar bunun dışında da hem yurt içi hemde yurt dışı bir çok iş adamı arkadaşımız faaliyetlerimizi gerçekleştirme konusunda maddi hiçbir imkanı bizden esirgemiyorlar. Bu noktada ben bir kez daha bu arkadaşlarımıza saygı, hürmet ve muhabbetlerimi iletmek istiyorum. İşte diğer derneklerimizden bizi farlı kılan öğe bu olması gerek.

7--Aydınses: İstanbul’da kaç tane Yağlıdere İlçesine bağlı kurulu köy derneği var. Yağlıdere dernekleri bir çatı altında toplanablilr mi. Yağlıdere dernekleri bir federasyon altında birleşebilir mi ? Bu konuda adımlar atıldı mı ?

Mehmet BOLAT:İstanbul genelinde 400 civarında Giresun İl ilçe ve köy dernekleri var Yağlıdere olarak İstanbul da bir tane ilçe derneği 9 tanesi Anadolu yakasında 4 tane de Avrupa yakasında olmak üzere toplamda 14 tane kurulu köy derneği var.Bu bağlam da Yağlıdere ve Köy dernekleri bir çatı altında toplanabilir mi. İyi de bir çalışma ile bunun başarılabileceği kanısındayım ve bir çatı altında da toplanmasını istiyorum.Bu kurulu olan köy derneklerimizi hem faaliyet açısından. Hemde maddi konularda rahatlarlar.Ama İlk adımın Yağlıdere Derneğinden gelmesi gerekiyor. Köy dernekleri İlçe derneğinin çatısı altında toplanma veya federasyon konusundaki faaliyetsel kombinezonları Yağlıdere Derneği ortaya koyması ve biz köy dernekleri de hep beraber hizmet ve faalietlerimizi Yağlıdere Derneği Laboratuarında olgunlaştırmamız lazım.Yani İlçe derneğimiz biz köy derneklerine bir nevi laboratuar görevi yapması gerekiyor.

8-Aydınses: Siz bir süre Yağlıdereliler Derneği’nin de çeşitli kademlerinde görev aldınız. İlçe dernekleri arasında adından övgüyle söz edilir hale gelmişti. Sonra ayrıldınız kendi köy derneğinizi kurarak yapılandırdınız? Köy derneğinin kurulmasına neden ihtiyaç duydunuz?

Mehmet BOLAT: Evet Yağlıdere Derneği benim için çok özel, bir babanın evladına gösterdiği şevkat sevgi nasıl sa benim içinde Yağlıdere Derneği aynen öyle. 1999-2009 bir dönem başkanlık olmak üzere aralıksız 10 yıl hizmet, Geçenlerde Kurucu Başkanımız Halil Kütük ile sohbet ederken Yağlıdere derneğinde aralıksız 10 hizmet verdim bu paye ben de olması gerek diye şakalaştık. Evet görev yaptığımız dönem içersinde sizinde takdir ettiğiniz gibi Yağlıdere derneğini gerek faaliyetsel konularda ve gerekse insan ilişkilerinde ile icraat konularında bölgemizde gıpta edilen dernek haline getirdik. Burada kurulan ekibinde emeği çok büyük. Bu dönemlerde beraber çalıştığım Başta Metin Kuruca, Murat Aydın, Metin Koç, Yalçın Karaaslan, Gazi Bıyık, Temel Kara, Özer Kahveci ve daha niceleri. Bu arkadaşlarıma bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

9-Aydınses: Kurucalı Köyü Derneği olarak kurulduktan sonra öğrencilere burs vermeye başladınız. Köyünüzün sorunları ile yakından ilgilendiniz. Yağlıdere ye de katkılarınız oldu? Kurucalı Derneği’nin Yağlıdere Köyleri arasında ayrı bir yeri var. Birlik ve beraberliğiniz gıpta ediliyor? Nedir Kurucalıları birbirine bağlayan ruh? Kurucalılı olmak bir ayrıcalık mı?
Mehmet BOLAT Öncelikler bu iltifatınıza teşekkür ederek başlayalım. Her şeyden önce Kurucalı köylü olarak bizler Derneğiyle, iş adamlarıyla, bürokrat ve akademisyenleri ile velhasıl bütün hemşerilerimizle birlikte kenetlenmiş durumda olup derneğimizın yanındalar. İşte bizleri başarıya götüren sır burada saklı olması lazım. Allah’a şükürler olsunki biz bunu başardık. Faaliyetlerimizdeki başarının da sırrı burada saklı.

10-Aydınses: Kurucalı’dan ne kadar insan gurbette yaşıyor. Kurucalılar en çok göç olarak İstanbul’da mı Amerika da mı?

Mehmet BOLAT Bunun net rakamını vermek çok zor. Ama en çok hemşerimizin İstanbul da yaşadığı bir gerçek. Ağırlık olarak Zeytinburnu zaten dernek merkezimizde Zeytinburnu’nda Gebze, Yeşilpınar,İkitelli ve Bağcılar ilçeleri yoğunluk olarak sıralanmaktalar. Kurucalı dan her aileden bir kişinin Amerika da olduğu söyleniyor. Bunu nüfusumuza oranlarsak aşağı yukarı 550- 600 kişinin Amerika da olduğunu gösteriyor.

11-Aydınses: Yağlıdereliler’in ve Kurucalılarların Amerika sevdası nasıl başladı? Kurucalı’dan Amerika’ya ilk adımı atan kim? Bugün Kurucalılar olarak Amerika’da kaç aile ve kaç nüfus yaşıyor? Bir tespit çalışması yapabildiniz mi? Hangi meslekleri icra ettikleri konusunda araştırmalarda bulunabildiniz mi?

Mehmet BOLAT: Yağlıdere'den Amerika'ya göç furyasının başlamasının öyküsü de ilginç 1950 li yıllar Rumların Yağlıdere den göç ettiği yıllardır. Bu göç esnasında Rumlar Hiasrcık köyünde Lefter adında bir küçük çocuğu unuturlar. Öksüz ve kimsesiz kalan lafter i bir kadın evine alarak kendi çocuklarına gösterdiği şevkatle onu büyütmeye başlamış. Zamanla Lefter büyümüş Rusya’ya gitmiş, oradan Yunanistan’a Oradan da Amerikaya gitmiş. Çalışmış çabalamış büyük bir iş adamı olmuş 1960 lı yıllarda Lefter Yağlıdere’ye dönerek doğruca Hisarcık Köyünde kendini büyüten kadını aramaya başlar. Kadının vefat ettiği duyunca çok üzülür. Kadına türbe yaptırmıştır. Lefter Hisarcık Köyünde köylülerle tanışır. Benim işim gücüm iyi Amerika ya gelen olursa onu eniyi şekilde karşılar ve iş veririm diyor. Köylüler okuryazar olmadığı için o zamanlarda Espiye tabu memuru olan Elmabelen köyünden Abdullah Çakır a soralım der. Köylünün önde gelenlerinden birkaç kişi Abdullah Çakır’ı bulurlar. Abdullah Çakır ABD aklına yatmasına rağmen memuriyetini riske etmeye göze alamaz. Aklına halasının oğlu İzzet Aydın gelir İzzet Aydın o zamanlarda Yağlıdere’de terzilik yapmaktadır.

İşleri bozuk olan İzzet Aydın Amerikaya gitmeye karar vermiş ama cesaret edememiştir. Defter’in dönüş günü gelmiştir. Abdullah Çakır ve İzzet Aydın Lefter i yolcu etmek için İstanbul a gelirler. Lefter ayrılmadan önce Amerika ya nasıl gidileceğinin yollarını söyler ve ayrılır. Yılar geçer 1962-16963 yıllarında zaten işleri bozuk olan İzzet Aydın Amerika ya gitmeye karar verir ve gider.10 yıl sonra Türkiye ye döndüğünde 1970 yılında Köyümüzden Salim Yanbul ile tanışır ve Amerikaya götürür. arkasından 2 yıl sonra 1972 yılında Mehmet Turan (Gürcü Merhmet) Amerika y gider.Köyümüzün Amerika serüveni böyle başlar. Biraz önce de bahsettiğim gibi şu Amerika da 500 civarında hemşerimizin olduğunu bunun yarısına yakının ailesiyle birlikte orada yaşadıklarını tahmin ediyoruz. 80 ile 100 arasında irili ufaklı iş yapan hemşerilerimin olduğunu biliyorum.

12-Aydınses: Yağlıdere köyleri arasında Kurucalıların okuryazar oranın yüksek olduğu belirtiliyor. Köyünüzün yetiştirdiği simalar kimler diye sorsak unvanları ile birlikte hangi isimleri sıralarsınız? Kurucalılar’ın yetiştirdiğiniz bu isimlerin meslek dalları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Mehmet BOLAT: Evet bu konu da hedefi tutturmuş bulunmaktayız.Eğitim seviyemiz ve okur yazar oranımız yüzde yüzlere yakın. Köyümüzün yetiştirmiş olduğu önemli simalara gelince sayfalar yetmez ama birkaç örnekle yetinmek istiyorum. SGK Başkan vekili Mustafa Kuruca, İMKB Başkan vekili Murat BOLAT, Sakarya Üniversitesi Tıp Fak.Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Ayhan Bölük.KTÜ Jeoloji Müh. Prof.Dr.Mehmet Turan,Eskişehir Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Dalında Prof.Dr.Nuray Gökçek Karaca,Elazığ Fırat Üniversitesi Müh. Fak.Doç.Dr.Aydın Çıtlak, Gaziantep Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Ağlasun Kaymakamı Oğuzhan Bulut, Kastamonu Orman İşletme Müdürü Ahmet BOLAT Köyümüzden yetişen önemli simalardan sadece bir kaçı.Övünerek söylüyorum Kurucalı Köyü Türkiye yi yönetmeye adaydır.

13-Aydınses: Kurucalı ailelerin çocuklarına burs projeniz var mı? Kaç öğrenciye burs verebiliyorsunuz. Bu öğrencilerin hepsi Kurucalı Köyü nüfusuna mı kayıtlı olması gerekiyor? Burs verdiğiniz öğrencilerle ne gibi iletişimler sağlayabiliyorsunuz? Burs alan öğrenciler hangi üniversiteler de öğrenim görüyor? Yurtdışında eğitimine devam eden öğrenciler var mı?

Mehmet BOLAT: Bu konuda çok titiz davranıyoruz. Köyümüzde taşımalı sistemle eğitim gören tüm ilk ve orta öğrenimde okuyan öğrencilerimizin her yıl okul ihtiyaçları karşılıyoruz. Bu desteğimiz tabiî ki öğrencilerimizinde eğitimlerini kamçılıyor. Yüksek öğrenimdeki öğrencilerimizin tamamına burs veriyoruz.Tabiki bununda kriterlerini koyduk. Her şeyden önce Kurucalı köyü nüfüsuna kayıtlı olmak gerekiyor, öğrencilerimizin aileleririni Gelir durumlarına göre sıralama yapıyoruz. Hem derneğimizden burs almaya hak kazanan öğrencilerimizin kendisiyle bizzat hemde okudukları bölümün öğrenci bürolar ile de irtibata geçerek, öğrencilerimizin durumlarınıda takip ediyoruz.

Bu konuda çok hassasız. Şu anda yurt dışında öğrenim gören öğrencimiz yok, inşallah bu da olacak. Öğrenim durumlarına göre tek tek üniversite saymak pek sağlıklı olmaz çünkü değişken bir durum, ama öğrencilerimi genelde Mülkiye, hukuk, Mühendislik, Mimarlık Tıp, ve Eğitim fakülteleri branşlarında eğitim görmekteler.Dernek olarak bizim Amaç ve Misyonumuz çeşitli alanlarda eğitilmiş insan kaynağının yetiştirilmesi"ne yönelik çalışmalarla, dinamik, yenilikçi ve değişime açık, ürettiği bilgilere güvenilen ve değer verilen, bölgesel ve ulusal düzeyde saygın, bir sivil toplum kuruluşu olmalıdır

14-Aydınses: Amerika da ikamet eden ve yaşamlarını bu ülkede sürdüren Kurucalılarla iletişim sağlayabiliyor musunuz? Kurucalı Köyü Derneği’ne bakış açıları nedir? Derneğin çalışmalarına maddi ve manevi katkı sağlayabiliyorlar mı? Bir güçbirliği oluşturabiliyor musunuz? Derneğinizin Amerika da bir temsilcisi var mı? Yoksa fahri de böyle bir temsilcilik açmak düşüncenizde şekilleniyor mu?

Mehmet BOLAT: Derneğimiz daha yeni kuruldu.biz hem yurtiçindeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz hem yurtdışına, Bu konuda yurtdışı temsilcilerim var özellikle Amerika da New york ta İsa Çıtlak, Messacuset’de Kemal İbaş, Cunnecticut’da Şenol Kahraman olmak üzere üç tane, Almanya’da Metin Turan olmak üzere bir temsilcimiz var. Tabiki bu arkadaşlarımızla iletişim halindeyiz. Güç birliği olma konusunda biraz daha zaman gerekli bu bir süreç meselesi ama bu süreci de iyi yönettiğimiz kanaatindeyim.

15-Aydınses: Amerika’da yaşayan gerek Yağlıdereliler ve gerekse Kurucalılar’ın Türkiye’de ve Giresun’da yatırımları söz konusu oldu mu? Yaptılarsa hangi alanlarda yatırımları var?

Mehmet BOLAT: Bu konuda fazla bir yatırım olmasa bile genellikle Hemşerilerimizin İnşaat alanları ile ortaklık şeklinde yatırım yaptıkları gözlenmekte. Bu aşamada gurbetçi hemşerilerime ufak serzenişte bulunmak isterim. Doğal güzellikler ile dolu köyümüze yüksek maliyetlerle çok katlı apartman yapmaları yerine hem kendilerine yetecek şekilde hemde tabiat güzelliklerimizi bozmayacak şekilde konut yapmalarını ve bu dengeyi çok iyi kurumalarını rica ediyorum. Ve ondan sonra yatırımlarına yön vermelerini tavsiye etmek isterim.

16-Aydınses: Amerika’da yaşayan Kurucalılı ve Yağlıdereli ailelerin çocuklarının üniversiteleşme oranı nedir?

Mehmet BOLAT Daha önce söylediğim gibi 450–500 civarında Amerika’da yaşayan gurbetcimiz var bunun yarısına yakını ailesiyle birlikte orada yaşadıklarını düşünürsek 50 ila 100 gurbetci çocuğunun Amerika da eğitim gördüğünü tahmin etmekteyiz.

17-Aydınses: Amerika’dan yazın izinlerini kullanmak üzere ülkemize ve İstanbul’a gelen Kuruculılar derneğinizi ziyaret ediyorlar mı? Böyle bir dernekten ne kadar ve nasıl haberdarlar?

Mehmet BOLAT Biz dernek olarak yurtdışında bulunan gurbetcilerimize sıla hasreti yaşatmamak için açtığımız www.kurucali.org internet sayfamızla onların Türkiye özlemini ve memleket hasretini biraz olsun dindirmeye çalışıyoruz. Bu sayede gurbetcilerimizin çoğu derneğimizden Tabiki haberdarlar. Ben bu nokta da da biraz sitemkarım. Kurucalı Köyü derneği hem yurtdışındaki ve hem yurt içindeki gurbetcilerimizin uğrak yeri ve tek adresi, özellikle yurtdışındaki gurbetcilerimizin bir çoğu derneğimize uğramadan gelip gidiyorlar.hiç olmasa bu izin sürelerinde birkaç saatini derneğimize ayırmalarını ve derneğimizde ne gibi faaliyetler yapıldığını bizzat görüp yaşamalarını istiyorum.

18-Aydınses: Amerika da yaşayan ve bu ülkeye demir atan Yağlıdereliler ve Kurucalılar işletme sahibi oldular. Amerika ekonomisine katma değer sağlıyorlar. Siz bu işadamlarının yıllar sonrada olsa ülkelerine ve memleketlerine geri dönüş gerçekleştirebileceklerine inanmıyor musunuz? İletişim içinde bulunduğunuz müteşebbislerden böyle bir izlenim alıyor musunuz?

Mehmet BOLAT: Daha öncede söylediğim gibi 80 ila 100 arasında müteşbbisimiz var orada ticaretlerini yapıyorlar oarada para kazanıyorlar. Dediğiniz gibi hem oraya katma değer yaratıyorlar hem de memleketlerine yatırım yapıyorlar.Bu takdir edilecek bir olay Memleketimiz çok güzel adeta saklı bir cennet, dünyanın neresinde olursa olsun kimse bu güzellikleri terk etmez.Ben katıldığım bütün proğramlarda da hep söylüyorum. Dünyanın neresinde olursak olalım servetimizin miktarı ne olursa olsun dönüp geleceğimiz yer yine kurucalı köyü, bu açıdan ben inanıyorum ki bütün gurbetçilerimiz memleketimizi terk etmeyeceklerdir. Tabiki onlarla görüşüyoruz.

19-Aydınses: Peki, bu işletme sahibi müteşebbislerin sizlerden bir istekleri oluyor mu? Dernek olarak ne gibi çalışmalar yapmanızı istiyorlar?

Mehmet BOLAT: Biz dernek olarak hem köyümüzü bir tatil beldesi ve yaşanılabilir bir cazibe merkezi yapmaya çalışıyoruz hemde gurbetteki dostlarımızın sıla hasretini dindirmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda oradaki müteşebbis arkadaşlar köyümüzün doğal güzelliklerini yansıtan resimlerin büyütülmüş halini gönderiyoruz. İşyerlerini asıyorlar. Tabiî ki Türkiye den bir takım istekleri oluyor.onlarıda karşılamaya gayret ediyoruz..

20-Aydınses: Kurucalı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak Giresun adına kurulu bulanan gerek dernekler birliğine ve gerekse kurulu federasyonlara üye misiniz? Değilseniz neden? Bu kurum ve kuruluşların çalışmalarını takip ediyor musunuz? Artıları ve eksileri neler sizce?

Mehmet BOLAT: Dernek olarak hiçbir federasyona üye değiliz. Ama Yağlıdere’liler Derneği çatısı altında tüm köy dernekleri olarak beraber çalışma ve İlçemiz için proje üretme noktasında çalışmalarımız sürüyor. Eğer bu aşamada birliktelik sağlanabilirse başarılı olacağımıza inanıyorum. Çünkü ilçemiz için yapmamız gereken çok hizmet var. Ama bu konuda ilçemizin yerel yöneticileriyle de bütünleşmemiz gerekiyor.

21-Aydınses: Siz gurbette faaliyet gösteren sayıları yüzlerce olan Giresun adına kurulmuş ve her geçen kurulmaya devam eden derneklerimizin bu kadar çığ gibi çoğalmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mehmet BOLAT: Dernekcilik yapmak gönül işi,bu işi yapmak için memleket sevdalısı olmak gerekiyor.Bizler bizi var eden değerlerimiz yaşatmaya çalışıyoruz. Ben inanıyorum ki kurulan bütün derneklerimiz bu amaç için kuruluyor.Ama bir çok derneğimiz yokluklar içinde cebelleşip duruyorlar ve bir nokta da faaliyet yapamaz hale geliyorlar.Ben hemşerilerizin derneklerine sahip çıkmalarını istiyorum.Bizler dernek olarak bir çatı altında organize olabilirsek Güzel hizmetler yapacağımızdan hiç kuşkum yok.

22-Aydınses: İstanbul’ da Giresun adına kurulan federasyonlar ve dernekler birliği Giresun derneklerini kendi çatıları altında birleştirebiliyorlar mı?

Mehmet BOLAT: Giresun Dernekler Birliği ve Giresun Federasyonu hakikaten güzel işler yapıyorlar. Feshane Giresun Günlerini içraa etmek başlı başına bir olay, ve Giresun adına müthiş bir başarı takdir etmek gerekiyor. Ama derneklerimiz bir çatı altında beraber faaliyet gösterme konusunda gerek federasyonun ve gerekse dernekler birliğinin bir çalışması olduğunu zannetmiyorum.Bu gerekli mi , tabiî ki gerekli.

23-Aydınses: Sizce İstanbul da Giresun Dernekleri içinde yeni yapılanmaya ihtiyaç var mı? Yeni bir çatı kuruluşuna ihtiyaç duyuluyor mu? Böyle bir yapılanma gerekli ise bu nasıl olmalı ve nasıl sağlanmalı? Bu çatı kuruluşu kim olmalı? Buyurun sözü size veriyorum…

Mehmet BOLAT: İstanbul da hakikaten çok sayıda İl ve ilçe derneklerimiz mevcut. Teşhisi iyi koymak lazım Dernekler kendi içindeki yeni bir yapılanmadan ziyade dernekler niçin kurulduklarını ve kuruluş amaçlarının ne olduğunu ve şu an bunun neresindeler olduğunun öz eleştirisini yaparlarsa olay kendiliğinden çözülecektir. Asıl sorun burada. Derneklerimizde bulunan lokal işletmeciliği dernek yöneticilerinin sırtında başlı başına bir sorun. Biz her şeyden önce lokal işletmeciliğinden kurtulup asıl işimize dönersek meseleyi halletmiş oluruz.

24-Aydınses Derneğinizin lokali var mı? Bu lokalde ne gibi çalışmalar gerçekleştirebiliyorsunuz?

Mehmet BOLAT: Ben sahşen derneklerde lokal işletmeciliğne karşıyım.Az öncede söylediğim gibi lokal ilgili problemlerle uğraşmak dernek yöneticilerinin tüm enerjisini alıp götürüyor. Ben bunun zorluklarını Yağlıdere liler derneğinde ziyadesiyle yaşadım. O açıdan Lokalimiz yok ama sizinde bildiğiniz gibi toplantı ve çalışma ofisimiz var. Lokal olma dan da bu işi çok güzel yürütüyoruz.

25-Aydınses: Kurucalı Derneği olarak İstanbul dışında Türkiye’nin diğer şehirlerinde yaşayan Kurucalılılara ulaşabiliyor musunuz? Onlarla bir iletişim sağlayabiliyor musunuz? Kurucalı dışında en çok Kurucalı nerede yaşıyor?

Mehmet BOLAT:Memleketimiz arazi yapıları itibariyle çok dik ve çok az işleneblilr tarım arazisine sahip bunun sonucu olarak hemşerilerimiz genellikle İstanbul da yoğunlaşmakta Gebze ve Bursa da İstanbul kadar olmasa da büyük bir gurbetci topluluğumuz mevcut.Bu hemşerilerime ulaşma konusunda bir sıkıntımız yok gerek iletişim yoluyla ve gerekse ziyaretler ve bölge toplantıları yoluyla hemşerilerimizle buluşup dertleşiyoruz.

26-Aydınses: Bizim sorularımızın dışında sizin başka söylemek istedikleriniz ve ilaveleriniz var mı? Var ise buyurun söz sizin…

Mehmet BOLAT: Bizler hakikaten bu işe gönül vermiş insanlarız. bizi biz yapan değerleri yaşatıp var etmeye çalışıyoruz, Bu gönül bu sevda memleketimize duyduğumuz sevginin bir diğer ifadesidir. Bu amaçla biz bir yandan memleketimizin saklı kalmış kültürel ve doğal hazinelerini gün yüzüne çıkartırken bir yandanda hemşerilerimizin her türlü sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyoruz. Hemşerilerimizin özellikle eğitimli ve iş sahibi insanlarımızın derneğimize olan ilgi alaka ve katkılarının bir kat daha fazlasını bekliyoruz
Eğer bu sağlanırsa umuyorum ki güzel günler ve aydınlık yarınlar bizim olacak Yağlıdere nin olacak Kurucalı Köyünün olacaktır.


Aydinses : Sayın Mehmet Bolat’a bize zamanını ayırdığı için Aydınses adına teşekkür ediyorum…