Çoklu Zekâ, kuramını geliştiren uzman Howard Gardner’e göre insanın birden çok zekâsı vardır. Bunlara” beceri alanları” da diyebiliriz. Bu beceri alanları ya da zekâ türleri şunlardır;

Dilsel Zekâ; Bu zekâ ya sahip olanları, hafızası güçlüdür. Hikâye anlatma, espiri yapma olaylar uydurma yeteneği iyidir. Sözel iletişim iyi, okumayı yazmayı sever.

Matematiksel Zekâ; Üst düzey düşünür, akılla hesap yapar. Mantık oyunlarını, araçların nasıl çalıştığını araştırmayı sever.

Görsel Zekâ;Hayalindeki sahneleri çok net ve ayrıntılı anlatabilir.Kroki ve harita gibi materyalleri kolay anlar.Kitaplardan daha çok resimleriyle ilgilenir.Sanata yatkındır.

Müzik Zekâsı; Seslere karşı duyarlıdır. Müzikle ilgili çalışmaları vardır. Ritmik konuşma ve hareketlere rastlanır. Ritim duygusu yüksektir.

Sosyal Zekâ; Arkadaş çevresi geniştir. Başkaları ile konuşmaktan zevk alır. Lider tavırlıdır, arkadaşlarına yardım etmek onları mutlu eder.

Kişiye Dönük Zekâ, Yalnız çalışmayı tercih eder. Özgüveni yüksektir. Bağımsız davranır. Kendi kendini yönlendirebilir. Kendisi ile ilgili gerçekçi kararlar verebilir.

Bedensel Zekâ; Bedenini rahatlıkla kullanır. Sporda başarılıdır. Uzun süre oturarak kalmaz. Öğrenmede ellerini çok kullanır.

Tüm bunlardan başka, çocuğun kalıtımsal olarak sahip olduklarının yanında öğrenme yoluyla kazandıkları becerilerde vardır. Gözleyerek öğrenme, taklitle öğrenme, model alma gibi.

Çocuk taklit edeceği davranışı seçmez. Öyle bir yetisi henüz yoktur. Muhakeme edemez çünkü. Ona sunulan her şey modeldir, iyi veya kötü.

Yapılan araştırmalara göre kekeme olanlarla bir arada bulunan çocuk kolayca kekemeliği taklit eder. Bunun yanı sıra öfkeyi, kızgınlığı, kaygı bozukluğunu gibi olumsuz iletişim örneklerini de taklit eder.

Büyüklerimiz “ne ekersen onu biçersin” demişler ya, işte bu duruma ne kadarda çok uyuyor. Hoşluk, güzellik, muhabbet, saygı, dürüstlük tohumları ekelim ki, hasat zamanı yüzümüz gülsün.

Sonsuz saygı ve muhabbetlerimle, En Emin Olana Emanet Olunuz.

Ayşe  Bay