Çocuğun eğitimi dünyanın en değerli, en anlamlı, en mübarek uğraşıdır. Bir o kadarda sabır isteyen, önem arzeden, şefkati ve karşılıksız sevgiyi içeren çok değerli yaşantı alanıdır diyebiliriz.

Aile çocuğun duygu ve düşünce dilini anlayabilmek için gayret göstermeli. Eğer bunu başarabilirsek her şey çok kolay çözümlenecek, ailede sorun olmayacaktır. Çocuğumuzda bize tamamen yanlış gelen bazı istekler, dayatmalar olabilir.

Anne baba hemen karşı çıkışla kesip attırırsa, inatlaşma, yalan söyleme, anne babadan her şeyi gizleme gibi davranışlar gelişir. Mesela, ebeveyn çocuğa ”o arkadaşınla görüşmeyeceksin, ben ondan hiç hoşlanmıyorum” der ve çocuğa açıklama şansı vermeyerek, duygularını önemsememe, çocuğun arkadaşında ona özel gelen bazı yanlarını hiçe sayma gibi umursamaz ve baskıcı tavır sergilerse çocuk arkadaşını kaybetmemek için yalan söyleyecek ve buna benzer bir sürü yanlışlar yapacak.

Çocuklarımızda olmasını istediğimiz davranışları artırmanın muhakkak kabul edilen bazı basamakları vardır. Anne baba çocuklarında beğendikleri olumlu davranışların artmasını sağlamak için, ilk adım olarak beğenilerini çocuklarına yansıtmalıdırlar. Zira anne - babanın övgüsü, çocuk için övgüye değer
davranışından hareketle etkili bir davranış eğitimi verecektir.

İkinci adım ise, ilk adımın devamıdır; ebeveyn hoşnutluğunu çocuklarına tensel olarak da yansıtmalıdırlar. Çocuğunuz, hoşuna giden doğru bir davranışta bulunduğunda, ona gülümseyebilir ya da sarılabilirsiniz. Olumlu davranışları artırmanın bir diğer yolu da, çocuğunuzun sevdiği bir işi yaparak onu ödüllendirmenizdir. Sözgelimi parka gitmek istiyorsa, birlikte parka gidebilirsiniz. 

Ödüllendirme en etkili eğitimdir!
Ödüllendirme başlığı ile ilgili akılda tutulması gereken en önemli hakikat şudur; çocuklar ödüllendirildiklerinde başardıklarını anlayacaktırlar. Böylece çocuklar, kendi davranışları içerisinde övgüye değer bulunan hareketleri merkezinde davranışlarını pekiştireceklerdir.

Ayrıca bilinmesi gerekir ki, çocuklarının olumlu davranışlarından hoşnutluklarını ifade etmek anne babaların da kendilerini iyi hissetmelerini sağlar, devamlı eleştirmek ve tehdit etmek anne ve babaların da kendilerini kötü hissetmelerini sebep olur.

Saygı ve muhabbetlerimle
AYŞE BAY